zaterdag 5 januari 2013

veel eigen initiatief

Geert heeft een paar enerverende dagen achter de rug met Raffa. Donderdag zag Raffa een groep vogels in een weiland. Hij werd direct hyperactief maar bleef toch braaf voor zitten. Geert gebaarde ons hondje om naast hem te komen. Raffa vatte het handgebaar verkeerd op en stoof er als een speer van door. Hij spurtte door het weiland. Driehonderd meter verder ging hij door een sloot naar het volgende weiland. De vogels vlogen op. Geert floot en Raffa rende in een rechte lijn weer terug naar Geert. Die was stilletjes een beetje trots. De communicatiestoring rekende hij vooral zichzelf aan.

Vrijdagochtend gingen baas en hond naar De Pan. Een paar honderd meter van de parkeerplaats verwijderd, keek Raffa attent op. Op de weg langs de parkeerplaats reed een aanspanning. De hoefijzers kletterden over het wegdek. Achter de paardenkar reed een auto. Raffa zette aan en rende achter de voertuigen aan. Geert kon fluiten wat hij wilde, Raffa negeerde hem volkomen. Onze hyperkip rende helemaal terug naar de parkeerplaats en verdween daar de bocht om. Geert was uiteraard flink geschrokken en rende ook terug. Op de parkeerplaats aangekomen kwam Raffa daar ook net weer aan. Gelukkig ongedeerd.

Dit soort eigen initiatieven is natuurlijk ongewenst. Raffa luistert als er geen afleiding is eigenlijk heel goed op zowel de stem als de fluit. Als er echter fietsers, honden, vogels, konijnen of paarden in zicht zijn, gaat er een knopje om. Hij is dan zo geobsedeerd door wat hij ziet, dat hij absoluut niet meer luistert. Daar moet dus aan gewerkt worden.

Vandaag zijn we daar meteen mee gestart. Raffa zat aan de lange lijn en moest blijven zitten. Geert liep tien meter van hem weg met het uiteinde van de lijn in zijn hand. Ik liep de andere kant op. Geert floot kom voor en tegelijkertijd begon ik luidkeels een kip te imiteren. Raffa wilde natuurlijk dolgraag naar dat rare vrouwtje toe. Geert kon hem meteen met de lijn corrigeren. De tweede keer snapte hij al dat hij beter op de fluit kon reageren en de derde keer prefereerde hij de salami beloning zonder aarzelen boven de leuke afleiding. Het zal uiteindelijk wel goed komen met hem. Het is momenteel gewoon een jonge puberende Heidewachtel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten