zondag 13 januari 2013

examen

Vandaag opnieuw naar Merselo. Niet voor een relaxte wandeling deze keer maar voor het examen. Geert was wat gespannen. Tijdens het warmlopen was Raffa al een beetje afgeleid. Het was ook wel moeilijk voor de hondjes. Gisteren mochten ze nog samen stoeien en rennen, vandaag moesten ze elkaar negeren en volledige focus op de baas hebben.

De eerste twee oefeningen, volgen en vrijsturen, werden gecombineerd. De paaltjes stonden vlak voor de kennel. Blaffende en springende honden maakten de volgoefening extra moeilijk. Raffa had een paar correcties nodig tijdens het lopen van het achtje aan de lijn. Tijdens het los volgen probeerde hij er zelfs vandoor te gaan. Geert greep echter effectief in en dit was bovendien ook geen officieel examenonderdeel.

volgen aan de lijn
los volgen 
Voor het vrijsturen gebruiken we altijd een paaltje. Deze keer moest Geert Raffa zonder paaltje wegsturen. Raffa rende vlot naar voren op zoek naar het brokje ergens op het grote veld. Natuurlijk vond hij dat niet en dus ging hij dwalen. Geert floot hem in, maar Raffa had iets interessanters in de smiezen. Hij verdween achter de haag en kwam niet terug. Een mislukte oefening. Ik baalde er enorm van. Tijdens de trainingen gaat dit zo goed.

vooruit!
De volgende oefening was blijven zitten en komen op de fluit. Nu reageerde Raffa wel direct. Ook het blijven liggen naast Zipper was geen enkel probleem. In de training doen we beide oefeningen op grotere afstand en zelfs uit zicht. Dit was voor Raffa dus niet moeilijk.

beraadslaging
De apporteeroefening werd door Geert verkeerd begrepen. Hij wachtte na het vallen van de dummy op het tikje op zijn schouder van de keurmeester. Dat tikje kwam niet. Na tien seconden wachten, vond Raffa het lang genoeg duren en sprong in. Geert had Raffa na vijf tellen al mogen wegsturen. Hij kreeg een herkansing. Ons hondje toonde zich gretig en bracht de dummy keurig terug.

lekker enthousiast op weg naar de dummy
de beste stuurlui zitten aan wal
 
De schotvastheid en het betasten vormden geen probleem. Met de relatie baas-hond zal het ook wel goed zitten.
 
kijk eens hoe mooi ik sta

de baas en zijn hond 
We moeten nu een lange week wachten voordat we horen of Raffa het examen heeft gehaald. Ik had niet gedacht dat ik daar nog aan zou moeten twijfelen. Dankzij die ene mislukte oefening is het nu toch heel spannend. Niet leuk. Ik weet wel dat het nog een jonge hond is en dat het dus logisch is dat hij niet alles perfect doet. Ik kijk echter door een roze bril naar mijn twee kanjers. Raffa en Geert kunnen beter dan ze vandaag hebben laten zien en dat is gewoon jammer.

Rogier had een duif een een klein konijn bij zich. Na het examen mochten de honden er kennis mee maken. Omdat Raffa het konijntje dat Miko in Zeeland ving niet meer los wilde laten, besloot Geert om hem alleen even aan de duif te laten snuffelen en hem het wild niet in de bek te geven. Eerst maar zorgen dat ons jachthondje in de dop goed met dummy's werkt.

ik blijf lekker toch de knapste

Geen opmerkingen:

Een reactie posten