zaterdag 16 maart 2013

een wereld van verschil

Afgelopen week heerlijk getraind bij Discendo. Raffa gedroeg zich heel netjes. Hij blafte nauwelijks. Als hij heel lang moest wachten piepte hij een beetje maar het was een wereld van verschil met de laatste paar trainingen. De oefeningen deed hij super. Raffa lag keurig down op een veld vol honden die niet allemaal op hun plaats bleven. Hij volgde Geert met zijn ogen maar bewoog niet. Echt heel knap.

Inge deed ook nieuwe los-vast oefeningen. Terwijl Raffa volgde, kreeg hij de dummy aangeboden. Stukje volgen, voorkomen en de dummy weer netjes afgegeven. Raffa deed het zo goed dat Inge de moeilijkheidsgraad voor hem verhoogde. Geert moest Raffa niet alleen op de borst kriebelen maar ook op zijn kop. Hij moest zachtjes tegen de zijkant van het blok tikken en zijn hand onder het blok heen en weer bewegen. Al die tijd moest Raffa de dummy vasthouden. Pas op het commando los mocht hij loslaten. Geen centje pijn.

De variant op deze oefening ging ook goed. Raffa moest netjes blijven zitten terwijl Geert de dummy een stuk verder neerlegde. Baas en hond wandelden vervolgens samen naar de dummy. Op het commando vast pakte Raffa het blok op en liep mee met het ding in zijn bek. De oefening werd daarna weer netjes afgewerkt met voorkomen en afgegeven.

Het echte apporteren vindt ons jachthondje toch wel het allerleukste. Oh, baasje moet ik echt wachten tot ik aan de beurt ben? Ik wil zoooooo graag. Inge vindt dat Geert niet moet slippen met de lijn om inspringen te voorkomen. Ze adviseerde naast Raffa te gaan zitten en met beide handen een barriere te maken. Pas als Raffa geen voorwaartse druk geeft, mag hij apporteren. Met Geert zo naast hem wachtte hij heel geduldig en gaf helemaal geen druk. De dummy bracht hij keurig terug.

Aan het eind van de training toverde Inge een dood konijn uit haar tas. Grappig dat de meeste jonge honden het spannend vonden en er alleen aan snuffelden. Raffa aarzelde ook. Tot nu had hij alleen hele kleine konijntjes in de bek en wilde die dan niet meer afgeven. Zo'n groot konijn bleek toch andere koek. Uiteindelijk pakte ons toppertje het beest op en gaf het ook weer af.

Deze training was echt een opsteker. De volgende uitdaging wordt om Raffa niet alleen maar met het blok maar met de canvas dummy te laten werken. Dat vindt hij heel moeilijk. Het is net of hij die niet ver genoeg in de bek pakt. Hij rommelt er een beetje mee en pakt de dummy teveel aan de zijkant vast. We hebben nu op advies van Judith een canvas dummy besteld van 500 gram met in het midden een reepje konijnenbont. Misschien leert hij zo om het zakje netjes in het midden vast te pakken.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten