maandag 3 juni 2013

jachthondenproef voor beginners

Zaterdag werd de eerste jachthondenproef voor beginners (JHP) in Sevenum georganiseerd op het terrein van Discendo. Een oefenwedstrijd bedoeld om onervaren voorjagers vertrouwd te maken met de KNJV-proeven. Geert had zich goed voorbereid door de C- en B-proeven uit het ORWEJA rode boekje te bestuderen. Raffa liet in de afgelopen trainingen zien er klaar voor te zijn en Geert had er dan ook veel zin in.

Om 08.00 uur waren we aanwezig. De 20 deelnemers druppelden binnen. Geert was met startnummer 1 ingedeeld in de eerste groep. Hij kreeg een genummerde plastic zak met een dummy. Raffa is nog te onervaren om al met wild te kunnen werken. Zijn groepsgenootjes, een Heidewachtel, een Engelse springer spaniel en een Nova scottia duck toller retriever deden ook allemaal mee met dummy.

klaar voor de start

Geert begon erg gespannen aan het eerste C-onderdeel; het aangelijnd en los volgen. Niet Geert's favoriete onderdeel. Raffa deed het, ook zonder het brokje dat in de trainingen wordt gebruikt om de aandacht van de hond vast te houden, uitstekend. Een 9! Aansluitend mocht Geert ons jachtjoekeltje vrijsturen en laten komen op bevel. Raffa nam meteen zonder aarzelen afstand. Toen hij werd ingefloten kwam hij in een rechte lijn naar Geert toegespurt om netjes voor hem te gaan zitten. Een 10! De druk was er af. Voor Geert kon de dag al niet meer stuk.

De derde proef was het houden van de aangewezen plaats. Raffa moest 2 minuten uit het zicht blijven liggen. Hij bleef keurig op zijn plaats maar de keurmeester gaf aan dat hij eerst was gaan zitten en vervolgens was gaan staan. Goed voor een 8.

Het verloren apport te land was een B-onderdeel. De hond moest worden ingezet in dichte dekking. Na het commando apport, rende Raffa naar de grasstrook langs de begroeiing. Ter hoogte van de keurmeester dook hij de bosjes in maar kwam er zonder dummy weer uit en keerde terug naar Geert. Omdat leren vandaag het hoofddoel was, mocht Geert een keer opnieuw inzetten. Nu ging Raffa goed door de dekking, vond de dummy en bracht die keurig terug. De afwerking was nog niet geweldig maar het apport was binnen en dat werd toch beloond met een 6.

uitleg Verloren apport te land

Het apport te land werd ook niet vlekkeloos uitgevoerd. Raffa rende als een speer naar de dummy. Daar aangekomen rook hij de konijnen die daar in de bosjes lagen en liet de dummy voor wat die was. Gelukkig voorkwam de assistent dat ons hondje succes had. Bij gebrek aan een konijn besloot Raffa om dan toch maar de dummy naar de baas te brengen. Een 6.

geduldig wachten tussen de proeven

Het laatste C-onderdeel was een apport uit diep water. Het water was niet veel meer dan een flinke sloot met vrij steile kanten. Onze waterrat ging er natuurlijk zonder aarzelen in en pakte de dummy. Jammer genoeg zwom hij door naar de andere oever waar hij de dummy neerlegde en schudde. Op commando pakte Raffa de dummy weer vast en bracht hem naar Geert. Niet volgens het boekje maar vandaag toch een 7 waard. Fijn want daarmee was het C-diploma binnen.

Met nog twee B-proeven te gaan, tijd voor een pauzemomentje. Er werden heel wat wedstrijdervaringen uitgewisseld. Gezellig gekletst met Irene en Theo (Irene deed ook mee met Sjtuufke) en met Marly die samen met Raffa's broertje Zipper was komen kijken.

Het gemaaide gras vergemakkelijkte het markeerapport te land. Geert besloot Raffa niet de gelegenheid te geven om in te springen. Ons hondje is nog te hyper om op het commando te wachten als hij het schot hoort. Raffa markeerde de dummy prima en rende er vol gas op af. Aangekomen op de valplek werd hij erg afgeleid door de eenden die een paar meter verderop lagen. Net zoals bij het kort apport had hij echter geen succes en pakte dus toch de dummy maar op. Hij had het ding erg onhandig aan het touwtje vast maar wist het apport toch terug te brengen. Keurig afgeven zat er niet meer in. De keurmeester gaf een 6.

Het laatste onderdeel was een apport over diep water. Deze proef was vandaag scherprechter. Zonder de prikkel van een vallende dummy naar de overkant zwemmen, bleek voor veel honden nog teveel gevraagd. Raffa ging wel het water in maar zwom niet helemaal over. Hij kwam via de zijkant uit het water en rende naar de overkant. Blijkbaar kreeg hij daar verwaaiing want hij pikte de dummy ongelofelijk snel op. Op Geert's fluitsignaal zwom hij over. Helaas treuzelde hij nog wat aan de waterkant voordat hij het apport af gaf. Het cijfer was een geflatteerde 6.

wachten op de uitslag

Er werden 5 C-diploma's en 3 B-diploma's uitgereikt. Raffa werd 3e en sleepte zowaar een (niet officieel) B-diploma in de wacht met een totaal van 58 punten. Oh, wat zijn we verschrikkelijk trots op hem. Hij heeft echt heel goed gewerkt. Natuurlijk valt er nog heel veel te leren en is Raffa nog lang niet toe aan een echte proef maar onze kleine hyperkip is wel ontzettend enthousiast en werkwillig. Hij werkte echt voor de baas en niet voor zichzelf en tijdens de lange wachttijden tussen de proeven was hij voor zijn doen kalm.

een B-diploma!
trotse deelnemers met diploma

De JHP was een geweldig succes. Het was een fantastisch georganiseerd evenement met een hele leuke sfeer. Volgend jaar zijn we er zeker weer bij. Dan is Raffa er wellicht aan toe om de proeven met wild uit te voeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten