zondag 30 juni 2013

honden weekend

Al weer een heel weekend in het teken van honden. Zaterdag gingen we kijken naar de Toetsing jachthonden in Meijel. Erik Buskens en Nikit Remkens deden mee met Sela en Bullet. Raffa mocht mee zodat hij de kunst kon afkijken. Helaas vond meneer dat niets; allemaal honden die mochten werken terwijl hij alleen mocht toekijken. Hij liet zijn onvrede vocaal blijken.

We keken bij het apport uit diep water. Het geweerschot klonk verschrikkelijk hard. Wel wat anders dan het alarmpistool dat op de trainingen wordt gebruikt. Raffa gaf er helemaal niets om. Tussen twee groepen door liet Geert ons ongedurige hondje de dummy een paar keer uit het water halen. Er was duidelijk geen focus. In plaats van netjes naast Geert zittend het commando af te wachten, rende Raffa achter een wandelaar aan.

Om de deelnemers aan de proef niet af te leiden moest onze hyperkip regelmatig even in de auto wachten.

waarom mag ik niet meedoen?

We keken ook nog naar het markeerapport. In de wei achter de schutter en de werper, stonden twee paarden. Ik denk dat Raffa die heel wat interessanter zou hebben gevonden dan een dooie eend. Erik en Nikit behaalden beiden een C-diploma. Sela en Bullet gingen jammer genoeg beiden niet over water zodat een B-diploma er niet inzat. Benieuwd wanneer Raffa hier aan toe zal zijn.

Erik en Sela wachten op hun beurt

Nikit is tevreden met de prestatie van zijn Bullet 

Vandaag mocht Raffa zelf aan de bak op de teamdag van Discendo die ter afsluiting van het trainingsseizoen werd georganiseerd. Er werd gestreden in zeven teams die bestonden uit drie of vier honden van verschillende niveaus. Raffa werd aangemerkt als gevorderde hond (ahum) en Geert werd daarom teamcaptain van team De Broekies. In zijn team zaten Eric Frencken met zijn 10 maanden oude Engelse springer spaniël en Richard Janssen met de pas 6 maanden oude toller Frode. Met recht drie jonge broekies dus.

team de broekies

Tijdens de eerste proef moesten de honden samen in tien minuten tijd zoveel mogelijk wild binnen brengen. De springer apporteerde het beste en bracht zowel het konijn als de kraai binnen. Raffa had wat moeite met oppakken. Hij kreeg de eend over de streep. Frode apporteerde de dummy met konijnenvel. De nijlgans was voor alle broekies te hoog gegrepen en dus werd er gesmokkeld. Raffa had het dier weliswaar in zijn bek maar het overgrote deel van het gewicht werd door Geert gedragen. Het wild bleef in elk geval onbeschadigd en dat lukte vandaag niet ieder team.

De tweede proef stond in het teken van waterwerk. De piepjonge Frode kreeg de gemakkelijkste inzetplek maar liet de dummy helaas in het water liggen. Het springertje werd vanaf de heuvel ingezet en bracht de dummy rap terug. Raffa moest helemaal van achter de heuvel komen. Hij zocht de dummy eerst op de kant maar haalde hem vervolgens goed uit het water. Raffa deed de laatste opdracht; over water. Hij is inmiddels te goed bekend met het terrein en rende om de vijver heen. Daar pikte hij de dummy op en bracht hem toen toch maar over water terug. Als bonus mocht onze waterrat de dummy van Frode oppikken.

dat waterwerk ligt mij wel

Bij de derde proef lagen er acht dummies op verschillende diepten in de bush. Alle drie de teamleden brachten dummies binnen al ging het niet echt gemakkelijk. Raffa zocht erg fantatiek maar was te hyper waardoor hij een paar keer over een dummy heen liep. De voorjagers dachten in hun enthousiasme vandaag niet aan netjes afwerken en dat had zijn uitwerking op de honden. Raffa spuugde de dummies uit in plaats van deze netjes af te geven. Er waren ook wel heel erg veel prikkels vandaag en hij is natuurlijk ook nog hartstikke jong.

Voor de vierde proef, het markeerapport, werd er gemeten hoelang de honden er over deden om de dummy binnen te brengen. De tijden van de teamleden werden bij elkaar opgeteld. Raffa markeerde uitstekend en rende vliegensvlug naar de dummy. Normaal gesproken brengt hij die netjes terug maar vandaag dook hij eerst het hoge gras in. De tijd was dan ook niet om over naar huis te schrijven. De springer maakte de beste tijd van de broekies.

liggen daar konijnen? oh alleen maar een dummy

De laatste proef moest er door het team op linie worden gelopen. De honden moeten steady naast zitten terwijl er een dummy werd geworpen. Eén van de honden mocht die apporteren waarna er weer verder werd gelopen en het spel zich herhaalde. Raffa apporteerde prima maar blafte heel irritant. Wel een hele leuke steadyness oefening.

picker up
Team de broekies behaalde uiteindelijk de derde plaats. Knap van die jonge honden. Een superleuk einde van een leuke, gezellige en leerzame jachtcursus.

wat zit er in die rode zak, iets lekkers?

Toevallig was het vandaag ook Loernerhof familiedag. We reden dus van Sevenum naar Merselo. Daar was het ook enorm gezellig. Heel veel Loenerhof hondjes en hun baasjes. Een aantal mensen kenden we alleen van facebook en het was leuk om in levende lijve kennis te maken. Natuurlijk ook gekletst met oude bekenden. Jammer genoeg waren er geen honden uit het Z-nest. Raffa had na vanochtend moe moeten zijn maar daar leek het niet op. Hij bleef luidruchtig. Brokjes zoeken in de ballenbak en een korte privé workshop treibbal brachten ook geen rust in zijn lijf.

Van alle indrukken van vandaag is Raffa nu echt total loss. Hij wil het liefste alleen maar slapen. Ons woefje heeft vandaag waarschijnlijk een legger opgelopen. Bij de elleboog van zijn linkerpoot heeft hij een overvulde slijmbeurs. Er zit een bult op ter grootte van een flinke kastanje. Caroline raadde aan goed te koelen en dus moeten we hem af en toe storen in zijn slaap. Leuk vindt hij die zakken ijs niet maar gelukkig legde hij zich er wel bij neer. Hopelijk komt het snel goed.

brrrrr, dat is koud

Geen opmerkingen:

Een reactie posten