zondag 29 september 2013

teken van leven

De zomer is weer voorbij. Raffa is inmiddels een jaar en vier maanden oud. Hij weegt 23 kilo en is nog steeds spichtig gebouwd. Hij ziet er echt nog uit als een jonge hond.

Geert heeft in de zomer doorgetraind bij Discendo. Hij trainde in een groep waarin Raffa verreweg de minst ervaren hond was. Dat was leerzaam maar het veroorzaakte ook wel wat extra druk bij Geert en daardoor natuurlijk spanning bij Raffa. Voordeel was wel dat ons hondje kon wennen aan het werken met konijn, eend, duif, kraai en zelfs beverrat. Om te voorkomen dat hij in de fout zou gaan, ging de lange lijn er aan. Het ging allemaal niet zo gemakkelijk als in het voorjaar. Raffa wilde het wild vaak niet goed oppakken of hij pakte het wel maar liet het halverwege het apport weer los. De laatste tijd lijkt het kwartje echter te zijn gevallen. Geert geeft Raffa het vertrouwen om zonder lange lijn te werken en dat pakt heel goed uit. Ons jachthondje heeft er nu plezier in om een dummy of een konijn als een speer naar de baas te brengen.

over water met een kraai

markeer apport met een konijn 
De eerste najaarstrainingen zijn ook alweer achter de rug. Geert is weer ingedeeld bij de beginners. Dat voelde wel even of hij was blijven zitten maar hij vindt het leuk om van Erik les te krijgen en kan ongetwijfeld oefeningen doen op het voor Raffa juiste niveau. Dat is ook zo fijn van trainen bij Discendo. Bij Heidewachtelpassie zijn we gestopt. Wel jammer van de leuke sociale contacten die we daar hadden maar voor Raffa is één training per week wel genoeg. Fijn dat we op zondag nu weer kunnen geocachen.

Raffa is inmiddels een echt cachehondje. Hij moet tijdens het cachen meestal aan de lijn lopen en dat is een hele goede oefening voor onze hyperkip. Geert haakt hem dan vast aan zijn rugzak zodat hij zijn handen vrij heeft om de GPS te bedienen. Natuurlijk zijn er bijna altijd wel mogelijkheden om ook even lekker los te lopen. Bij een cache in Rozendaal kwamen we in een schitterend hondenlosloopgebied terecht. Onze PoefWoef had de tijd van zijn leven. Hij heeft volop gerend en gespeeld met allerlei vriendjes. Hij is super sociaal en het gaat eigenlijk met alle honden goed. Dat is heerlijk want het maakt het wandelen in drukke gebieden voor ons ook veel ontspannener.

kijk mij nou, een echt cachehondje
rustig liggen als het vrouwtje logt

Op 30 augustus hebben Geert en Raffa een workshop impulscontrole gedaan bij Liesbeth Hogendoorn. Een workshop met een hoog zen gehalte. Geert moest allerlei oefeningetjes doen om Raffa uit vrije wil, zonder het gebruik van commando's, meer op hem te laten focussen. Voor de pauze ging dat best aardig maar daarna had Raffa genoeg van al die spelletjes. Hij piepte en blafte en was verre van zen. Het is toch wel een druktemaker. Broertje Zipper kon zich veel beter concentreren. We hebben weer wat nuttige nieuwe inzichten gekregen maar deze trainingsmethode staat wel heel ver af van de jachttrainingen waarbij gehoorzaamheid veel meer wordt afgedwongen en de honden op commando's moeten werken.

focus op de baas

zennnnnn 
Raffa kan wel heel rustig zijn. In de tuin ligt hij graag in zijn hondenhok mits er een lekker zacht kussen in ligt. In huis is hij momenteel heel erg knuffelig en probeert hij zelfs op schoot te kruipen als wij op de zitzak zitten.

ik kan best zen zijn hoor

Geen opmerkingen:

Een reactie posten