zondag 29 september 2013

nestevaluatie

Om zicht te houden op de kwaliteit van de in Nederland gefokte Heidewachtels, organiseert de rasvereniging voor honden tussen de 12 en 24 maanden oud nestevaluaties. Vandaag was het Z-nest van Loenerhof aan de beurt.

Wij besloten er een weekendje weg van te maken en vertrokken gisteren al met de T@B naar Hoenderloo. We deden een leuke geocache. Raffa vond het nodig om lekker af te koelen in een grote modderplas. Hij zag er niet uit. Een ideale voorbereiding voor een showhond! Natuurlijk hadden we geen borstel meegenomen en dus waren we blij met het zelfreinigende vermogen van ons joekeltje. 's Avonds lag zijn kussen vol zand en was hij zelf alweer redelijk schoon.

hoezo showhond?

Vanochtend stonden we binnen vijf minuten van de camping op het terrein van de manege waar de keuringen plaats zouden vinden. Daar was het al een drukte van jewelste. Het Z-nest zou compleet aanwezig zijn, inclusief pappa Cay en mamma Noa. Jammer genoeg bleek Zensa toch niet te komen. Het was erg leuk om al Raffa's broertjes en zusjes weer te zien en hun baasjes te spreken. Het leek wel een soort reünie.

de fokkers; Gerard met Cay en Judith met Noa

De dag startte met een nogal rommelige ringtraining. Hier werd uitgelegd wat er in de ring te gebeuren stond. Geert gaf aan dat Raffa altijd rechts loopt maar de keurmeester gaf daar geen toestemming voor. Hij besloot Geert even te laten zien dat Raffa best links kan lopen. Het resultaat was een stuiterende hond die piepte toen de keurmeester op zijn poten trapte.

In de officiële ring ging het er een stuk professioneler aan toe. De honden hoefden helemaal niet allemaal tegelijk te draven. Raffa mocht zijn kunstje dus gewoon rechts lopend vertonen. Ons hondje gedroeg zich veel beter dan we hadden durven dromen. Hij piepte en blafte niet en draafde naast Geert zonder overmatig te springen en te galopperen.

zie mij eens braaf draven met hoge staart
de keurmeester dicteert haar bevindingen

De keurmeester was enthousiast over het Z-nest. De honden gedroegen zich allemaal netjes en waren goed te betasten. Het keuringsrapport van onze Ziggylicious van Loenerhof zag er keurig uit:

Zeer goed type. Rastypische adelijke uitstraling. Goede hals-rug belijning. Voorhand naar voren geplaatst. Achter voldoende gehoekt. Tijdens de gangen een hoge staartdracht. Vooral voor iets los. Vriendelijk karakter, goed gedrag.

Na de keuring nog even poseren voor de groepsfoto. Leuk om het hele stelletje zo samen te zien.

Het Z-nest
Saar, Zoë, Zola, Zorro, Raffa, Morris, Zipper, Noa en Cay
 
We hadden ons ook aangemeld voor de ogentest. Toch een beetje spannend. Gelukkig bleek Raffa vrij van al die oogaandoeningen die bij Heidewachtels voor blijken te komen. Vroeg in de middag waren we al weer klaar en dus hadden we nog tijd voor een lekkere wandeling voordat we weer naar huis reden.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten